Normal_kinderen_sporten_bewegen_buiten_spelen

Sport en bewegen is goed voor je gezondheid en hoe jonger je begint, hoe meer je de positieve effecten merkt tijdens je leven. Bij sportclubs en op lagere en middelbare scholen zijn blessures een van de belangrijkste redenen om niet mee te doen aan de sporttrainingen of de gymlessen. Het lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap van de Hanzehogeschool Groningen gaat daarmee in het project Move Healthy aan de slag en ontwikkelt voor en samen met een aantal (internationale) partners een nieuwe wijze van blessurepreventie. Dit meldt Hanzehogeschool.

Een betere ontwikkeling van de motorische vaardigheden en dus een mogelijke afname van het blessurerisico werkt beter, als de omgeving van de kinderen (trainers, gymdocenten, ouders, bestuur) direct wordt betrokken bij de ontwikkeling van geïntegreerde oefeningen in de sporttrainingen en gymlessen. Doel is om de jeugd vaardiger en veiliger te laten bewegen en de sportcoaches en gymdocenten hierin te mee te laten denken en ze van elkaars expertise te laten leren. Het ultieme doel is natuurlijk dat de jeugd kan genieten van een leven lang gezond sporten en dus een betere gezondheid.
 
Centraal in het project staat het ontwikkelen van een digitaal platform waarop vernieuwende oefeningen voor voetbal, basketbal en gymlessen op de basisschool en middelbare school beschikbaar worden gesteld. 
 
De onderzoekers van het lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap van de Hanzehogeschool werken voor dit project samen met 9 partners uit 6 EU landen. Voor Nederland zijn dat naast de Hanzehogeschool de KNVB en VeiligheidNL.
 
De officiële start van het project vindt plaats op 21 en 22 maart bij de Hanzehogeschool Groningen. Het project Move Healthy is mogelijk gemaakt door een subsidie van Erasmus+, duurt drie jaar en het totale budget is 399.960 euro.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids