Normal_vluchteling__asielzoeker__asielzoekerscentrum__azc__vluchtelingkind__syrie

Staatssecretaris Mark Harbers van Asiel gaat het kinderpardon niet verruimen. Hij reageert hiermee op de documentaire van ‘Terug naar je eige land’ en burgerinitiatief van Tim Hofman. Vorige week lanceerde Hofman een handtekeningenactie voor een beter kinderpardon. Binnen een dag had hij al ruim 80.000 handtekeningen binnen en inmiddels staat de teller op 211.195. Dit meldt de Volkskrant. 

Kinderrechten wegen mee maar zijn niet doorslaggevend

Harbers ziet echter geen heil in om het kinderpardon te verruimen. “Via mijn voorgangers, rechters en alle jurisprudentie is vastgesteld dat kinderrechten meewegen, maar dat ze geen doorslaggevend argument zijn. Als je dat wel doet, is dat een enorme prikkel voor ouders om de kinderen als pion in te zetten voor een verblijfsvergunning”, aldus Harbers. Hij pleit er vooralsnog voor om plek te geven aan mensen die uit hun land zijn vertrokken vanwege oorlog of mensen die worden vervolgd in hun eigen land.
 
Overigens heeft Harbers wel een extern onderzoek ingesteld naar de huidige asielprocedures in Nederland. De resultaten hiervan worden in de zomer van 2019 verwacht.
 

UNICEF

Dit najaar zullen er naar verwachting beslissingen vallen over het Europese asiel- en opvangbeleid met grote gevolgen voor kinderen op de vlucht. UNICEF kwam vorige maand met een manifest waarin het kabinet gevraagd werd hiermee alleen akkoord te gaan onder de volgende voorwaarden:
  • We beschermen kinderen tegen geweld en uitbuiting
  • We zorgen voor onderwijs, een dokter en mentale zorg bij trauma’s
  • We garanderen snelle en rechtvaardige asielprocedures
  • We houden gezinnen bij elkaar
  • We zetten geen kinderen uit als dat onveilig is
  • We sluiten kinderen nooit op
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids