Normal_leerling_basisschool_schrijven_kind

Steeds meer kinderen gaan versneld door het basisonderwijs. Daarbij gaat het steeds vaker om ‘herfstkinderen’, kinderen geboren in oktober, november of december. Dit blijkt uit de nieuwste thema-analyse het ministerie van Onderwijs. Dit meldt Onderwijs in Cijfers.

Voor de analyse werd gekeken hoe vaak versnelling voorkomt, wat de achtergrondkenmerken zijn van leerlingen die versnellen en hoe zij vervolgens presteren in het voortgezet onderwijs. Uit de analyse blijkt dat met name kinderen die in de herfst zijn geboren, sneller de basisschool doorlopen. De meeste van deze kinderen hebben verkort ‘gekleuterd’. Niet-herfstkinderen die versnellen zijn veelal kinderen die een jaar korter over het basisonderwijs doen dan reguliere leerlingen.

Herfstkinderen die versnellen maken de Centrale Eindtoets vaak iets beter dan reguliere leerlingen. Bij de niet-herstkinderen die een jaar overslaan is dat verschil nog duidelijker: zij scoren aanzienlijk beter op de eindtoets. Versnellende leerlingen krijgen dan ook vaker dan gemiddeld een vwo-advies, ook als ze op de eindtoets een lagere score halen dan nodig is voor vwo-advies.

Versnelde niet-herfstkinderen die het vwo halen doen dit in de tijd die ervoor staat. Komen deze leerlingen echter op een ander niveau terecht, dan hebben zij vaak meer tijd nodig om hun diploma te halen. Versnelde leerlingen gaan aanzienlijk vaker naar de universiteit of het hbo dan reguliere leerlingen.

Meer informatie over en resultaten uit de thema-analyse op www.onderwijsincijfers.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids