Normal_copyright_stockfreeimages_leerling_studie_lezen_leren_huiswerk

Vanaf volgend schooljaar biedt het Odulphuslyceum in Tilburg een groep 9 aan voor brugklassers die op de basisschool één of meerdere klassen hebben overgeslagen. Dit moet voorkomen dat de leerlingen terug- of uitvallen, omdat ze sociaal-emotioneel achterlopen op hun oudere klasgenoten. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het zou steeds vaker voorkomen dat slimme leerlingen in de bovenbouw slechter gaan presteren. Soms vallen ze zelfs terug van vwo naar havo. Dit zou komen doordat de leerlingen zich alleen voelen in de klas, omdat ze de jongste zijn. “We zien dat ze moeilijk vriendschappen sluiten, het niet meer naar hun zin hebben op school en gedemotiveerd raken”, zegt conrector van het  Odulphuslyceum Marianne Dillen. Een groep 9 zou deze terugval tegen moeten gaan.

In een groep 9 volgen de jonge scholieren het gewone lesprogramma in een aparte klas. De slimme leerlingen krijgen vakken als geschiedenis en aardrijkskunde twee keer zo snel om meer tijd te hebben voor andersoortige lessen, zoals creatief onderwijs. Hierbij valt te denken aan drama, muziek of beeldende vorming, maar ook lessen die de kinderen helpt zich sociaal-emotioneel te ontwikkelen, zoals sociale vaardigheidstrainingen.

De leerlingen kunnen na één jaar weer instromen in een gewone tweede klas, maar het  Odulphuslyceum gaat ervan uit dat sommige kinderen langer in de speciale groep blijven. In de ideale situatie zou een leerling pas in de bovenbouw uit de beschermde groep gaan. “In de onderbouw is het lesprogramma vrij strak en haken sommige slimme kinderen af. In de bovenbouw kunnen kinderen al veel meer hun eigen leerroute bepalen. Ze kunnen rustig rijpen en het is vrijwel uitgesloten dat ze zich nog gaan vervelen”, aldus Dillen.

© Nationale Onderwijsgids