Normal_ipad_tablet_kinderen

Het bedrijf Interteach presenteert een nieuwe oplossing voor het lerarentekort: de digidocent. Via een webcam zouden invalleraren op afstand les kunnen geven aan een basisschoolklas. De Algemene Onderwijsbond en basisschooldirecteuren zijn sceptisch. Dit meldt RTL Nieuws.

Het idee van de digidocent is dat bij ziekte of uitval van leerkrachten een invalleraar via een videoverbinding beschikbaar is. Deze kan thuis via een webcam op elke school in Nederland invallen. De leerlingen zien de invalleraar dan via hun eigen laptop of tablet. De leerkracht zelf kan alle leerlingen ook horen en zien. 
 
Op basisschool Noorderlicht in Den Bosch is de digidocent uitgetest. Directeur Frauke Donners is nog niet overtuigd. Ze vindt het belangrijk dat een docent fysiek dichtbij is, met persoonlijke aandacht voor de leerlingen. Ook de Algemene Onderwijsbond is kritisch op de digidocent vanwege het ontbreken van “menselijk contact”.
 
Een andere punt van zorg voor Donners is het rumoer in de klas en de kans dat er ongelukken gebeuren zonder toezicht van een leerkracht. Ook daar heeft Interteach een weerwoord op: "Onze leerkracht heeft een nummer van de directeur en het is belangrijk dat een andere docent of conciërge af en toe een oogje in het zeil houdt.” De digidocent zou dan ook geen vervanging maar een aanvulling zijn.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids