Normal_smartphone_app__2_

De afgelopen jaren is het aantal patiënten met angsten en somberheid door sexting (versturen van seksueel getinte berichten) flink toegenomen. Het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht krijgt steeds meer meisjes en jongens binnen met psychische problemen na chantage met naaktfoto's. Iva Bicanic, coördinator van het Landelijk Psychotraumacentrum pleit ervoor dat scholen veel eerder beginnen met het voorlichten van kinderen over deze nieuwe vorm van flirten en seks. Dat meldt Metro.

“Op de basisschool al moeten leerkrachten hiermee aan de slag gaan”, zegt Bicanic, die ook coördinator is van het Centrum Seksueel Geweld. “Een kind van tien jaar is beter te beïnvloeden dan een puber van veertien jaar op de middelbare school. Leer ze dat seks en flirten fijn is, maar laat ze ook zien dat er negatieve kanten aan kunnen zitten.” De stijging van het aantal jongeren met psychische problemen zou voornamelijk voorkomen bij tieners tussen de veertien en zeventien jaar. De jongeren kampen met klachten die duiden op een posttraumatische stressstoornis (PTSS). 

Volgens Bicanic voelt chantage met naaktbeelden voor veel slachtoffers alsof ze lichamelijk aangerand worden. De jongeren die eens naakt voor een webcam hebben gestaan en hierdoor zijn gechanteerd zouden erg onzeker worden. In België gaat de ontwikkeling zo ver dat één op de vijf leerlingen in het voortgezet onderwijs alleen nog maar wil douchen op school in ondergoed of zwemkleding. De leerlingen zouden vrezen dat medeleerlingen foto's nemen met hun telefoon en die vervolgens via social media gaan verspreiden.  

© Nationale Onderwijsgids