Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Een ongeluk met een putdeksel op het schoolplein is niet te wijten aan een gebrek aan toezicht van de basisschool. Dit zegt de kantonrechter. In 2015 raakte een kleuter zijn rechterpink kwijt doordat deze tussen een putdeksel kwam. Dit meldt De Stentor.

De kleuter had zijn pink tussen een putdeksel gekregen toen hij aan het knikkeren was met een paar andere leerlingen op het schoolplein. Ze openden de put om te kijken of er knikkers in waren gerold. Vervolgens liet één van de kinderen de putdeksel vallen bovenop de pink van het jongetje. Later bleek dat de pink geamputeerd moest worden.
 
De ouders van het jongetje hadden daarop een rechtszaak aangespannen tegen het Zwolse schoolbestuur Vivente en diens verzekeraar Reaal. Zij waren van mening dat de putdeksel vergrendeld had moeten zijn en dat de toezicht op het schoolplein te kort schoot, evenals de nazorg rond het incident. Ze vonden dat de school had moeten weten dat de putdeksel gevaarlijk was.
 
De rechter gaat hier niet in mee. Of de put beter beveiligd had moeten worden, kon de rechter niet meteen vaststellen. Daarvoor is een uitgebreidere rechtszaak nodig. Het toezicht van 2 docenten op 50 leerlingen vond de rechter voldoende. Ook de nazorg was adequaat.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids