Foto: Verspers

In heel Nederland maakten schoolklassen foto’s rondom het thema veteranen en de betekenis van de Witte Anjer. Meer dan honderd leerlingen stuurden foto’s in. Een week lang kon er online gestemd worden op de tien finalisten die door een jury waren geselecteerd. Sophie heeft gewonnen met haar foto en mag daarom met haar klas tijdens Veteranendag aanwezig zijn in de Ridderzaal en koning Willem-Alexander ontmoeten. Dit meldt Nationaal Comité Veteranendag.

Om kinderen het belang van vrede bij te brengen en hun waardering voor veteranen aan te wakkeren, organiseert het Nationaal Comité Veteranendag samen met het Veteraneninstituut jaarlijks een wedstrijd voor scholen. Deelnemers krijgen als onderdeel van de wedstrijd een gastles van een veteraan. De gastlessen vormden de inspiratiebron voor de inzendingen van de leerlingen. 
 
Aan de hand van deze bijzondere les maakten de kinderen hun foto, waarbij de Witte Anjer centraal staat. Deze bloem staat symbool voor de waardering van Nederlandse Veteranen en wordt gedragen op de linkerborst. Jaarlijks dragen duizenden mensen de bloem tijdens de Nederlandse Veteranendag, waaronder de koning en de minister-president. Veteranendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 30 juni. 
 
Het Nationaal Comité Veteranendag werkt aan meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en actief dienende militairen. Daarvoor wordt jaarlijks de Nederlandse Veteranendag gehouden in Den Haag en voert het Veteraneninstituut het educatieve programma 'Veteraan in de Klas' uit. Daarbinnen maken bijna 300 veteranen docenten met hun persoonlijke verhaal voor de klas thema's zoals oorlog, vrede en democratie bespreekbaar voor de kinderen. Deze wedstrijd helpt om dit doel te bereiken doordat mensen graag aan een wedstrijd meedoen.
 
De jury bestond uit Humberto Tan (presentator, amateurfotograaf en winnaar van Het Perfecte Plaatje 2016), Tom Berendsen (fotograaf en veteraan), Manon van der Zwaal (professioneel fotograaf), Pascal Bobbe (veteraan, amateurfotograaf en medewerker educatie Veteraneninstituut) en Jaap-Willem Kleijwegt (bestuurslid van Nationaal Comité Veteranendag).
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids