Normal_image

Tientallen klassen uit heel Nederland deden mee aan de Veteranendag Vlogwedstrijd. Zij maakten meer dan zeventig vlogs voor veteranen. De top tien is te zien op vlogs.veteranendag.nl. Dit meldt  Nationaal Comité Veteranendag. 

Het was moeilijk kiezen uit alle enthousiaste en erg verschillende inzendingen”, aldus jurylid Meester Bart Ongering. Op 2 juni wordt de winnaar van de Vlogwedstrijd bekend gemaakt op de school van de winnaar. De winnende klas mag onder andere op 24 juni tijdens Veteranendag de opening in de Ridderzaal bijwonen samen met koning Willem-Alexander. 
 
Om kinderen het belang van vrede, veiligheid en democratie bij te brengen, organiseert het Nationaal Comité Veteranendag samen met het Veteraneninstituut jaarlijks een wedstrijd voor scholen. Deelnemers krijgen als onderdeel van de wedstrijd een gastles van een veteraan. De gastlessen vormen de inspiratiebron voor de inzendingen van de leerlingen.
 
De Vlogwedstrijd is onderdeel van het educatieve programma ‘Veteraan in de Klas’. Leerlingen maken tijdens een gastles kennis met een veteraan die als militair heeft gediend in oorlogen en vredesmissies, bijvoorbeeld in voormalig Nederlands-Indië, Libanon of Afghanistan. De veteraan is speciaal opgeleid om deze lessen te geven. Tijdens de les licht een veteraan zijn ervaringen toe en is er veel ruimte voor vragen uit de klas. Hoe is het om als militair lang van huis te zijn en te leven in een oorlogsgebied? Is het in het echt anders dan wat er op het journaal komt? Wat heb je zelf over voor vrede? Kinderen leren daarbij ook over het belang van vrede, veiligheid en democratie.
 
De vakjury bestaat uit meester Bart Ongering (docent en schrijver), Jaap-Willem Kleijwegt (Nationaal Comité Veteranendag), Bosnië- & Afghanistan-veteraan Pascal Bobbe (educatiemedewerker Veteraneninstituut en docent) en de bekende vlogger Bonnie Nottroth (Boncolor). Samen kozen zij uit de 77 inzendingen de beste vlogs.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids