Normal_koning__willem-alexander

Nederland telt ruim 110.000 veteranen, die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Als eerbetoon aan de veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag ieder laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Als speciale gasten zijn aanwezig de winnaar van de Witte Anjer Prijs 2019 en de winnaars van de kookwedstrijd voor scholieren. Op het Malieveld wordt de missie in IFOR/SFOR (Bosnië ’95-2004) belicht, extra aandacht geschonken aan Koopvaardijveteranen en treedt cabaretier Javier Guzman op, speciaal voor de veteranen. Dit meldt Nationaal Comité Veteranendag.

Jeremy (13) en Jayden (13) van de School voor Praktijkonderwijs De Steiger in Lelystad ontmoeten op Veteranendag Koning Willem-Alexander. Samen met hun klas mogen ze aanwezig zijn in de Ridderzaal om de ceremonie bij te wonen. De twee scholieren zijn de winnaars van de jaarlijkse scholenwedstrijd georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag en het Veteraneninstituut. Dit jaar was het een kookwedstrijd waarbij scholieren een recept moesten bedenken voor een come back meal, een maaltijd voor een veteraan die terugkomt van een missie. De twee jongens wonnen met het recept Oma’s Stamppotje, een maaltijd die doet denken aan thuis. Tijdens Veteranendag op zaterdag 29 juni overhandigen Jeremy en Jayden een kookboekje met de ingezonden recepten van de kookwedstrijd aan de Koning. Ook mag de hele klas uit Lelystad later in het jaar een vlucht maken in een oude Dakota. 
 

Programma 

Nederlandse Veteranendag wordt op 29 juni geopend met een ceremonie voor genodigden in de Ridderzaal in bijzijn van Z.M. de Koning, viceminister-president de Jonge en minister van Defensie Bijleveld. Daar staan verhalen van veteranen centraal, zoals die van Erik Krikke, OK-assistent in Afghanistan, Bosnië-veteraan en gastdocent op vele scholen, Jackson Rodrigues da Cruz, Antoinette van de Ven, als militair arts ingezet in Pakistan en NL-Indië veteraan Henk Groenewegen. Een groep van tien 80+ veteranen zijn als speciale gast bij het programma aanwezig, daaronder een van de oudste vrouwelijke veteranen en de eerste vrouwelijke Libanonveteraan. 
 

Hoofdpartner

Het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) is hoofdpartner van het Nationaal Comité Veteranendag en ondersteunt financieel. Daarmee wordt campagne gevoerd voor het dragen van de witte anjer en worden educatieve projecten vernieuwd. Vanuit deze samenwerking besteedt de Nederlandse Veteranendag in 2019/2020 aandacht aan het thema ’75 jaar Vrijheid’ en de ‘Invictus Games’. 
 

Door: Nationale Onderwijsgids