Normal_gvh_thebattle-22_laag

Op woensdag 8 november vindt in het Nieuwe DeLaMar Theater in Amsterdam de feestelijke première plaats van The Battle. The Battle is een educatief concert dat leerlingen van 10-16 jaar kennis laat maken met het leven en werk van Nederlandse veteranen. Centraal staan de verhalen van Balkan-veteraan Manja Blok en Afghanistan-veteranen Jaaike Brandsma en Ahmad Azizi. Via een interactief videospel leren scholieren over hun ervaringen op missie. Bij de première zijn ruim 600 Amsterdamse leerlingen, de makers en de hoofdrolspelers aanwezig. Er is live muziek van de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’. Dit meldt Nederlandse Veteranendag.

Verhalen van veteranen

Veteraan Manja Blok wierp als eerste vrouwelijke F16-piloot bommen af in Bosnië en ondersteunde daarmee Nederlandse collega's op de grond. Ahmad Azizi kwam als kind met zijn familie uit Afghanistan naar Nederland. Jaren later keerde hij als marechaussee terug naar zijn geboorteland om trainingen te geven aan de lokale politie. Jaaike Brandsma raakte tijdens een patrouille ernstig gewond bij een zelfmoordactie in Derah Wood en verloor daarbij een been.

The Battle

The Battle is een initiatief van het Nationaal Comité Veteranendag, dat ernaar streeft de maatschappelijke erkenning en waardering voor Nederlandse veteranen te vergroten. The Battle kwam tot stand in samenwerking met o.a. Gijs Wanders, Bart Meijer (Het Klokhuis), Nienke de la Rive Box (Het Klokhuis en Zapp Your Planet), Pepijn Gunneweg (Het Klokhuis en de BZT Show), generaal b.d. Mart de Kruif, Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ en het Nationaal Militair Museum.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids