Normal_kind_geld

Scholen geven tonnen onderwijsgeld uit aan uitzendkrachten. Geld dat is bedoeld voor goed onderwijs. Amsterdamse basisschoolbesturen bekritiseren zowel de uitzendbureaus als de scholen die uitzendleraren in dienst nemen. Dit meldt RTL Nieuws.

Leraren die via een uitzendbureau komen werken bij een school krijgen hetzelfde salaris als een leerkracht die daar vast in dienst is. Voor de school betekent het echter een forse investering: ze zijn voor een uitzendleraar zo’n 40 procent meer geld kwijt als voor een eigen docent. Joke Middelbeek, namens de Amsterdamse basisschoolbesturen, vindt dit erg jammer van het gemeenschapsgeld en wil dat scholen stoppen met het inhuren van leerkrachten. 
 
Veel uitzendbureaus hebben leraren in hun database. Bureau Dit is wijs heeft maar liefst 55.000 leraren in het systeem staan die zo bij een school aan de slag kunnen. Volgens Middebeek verleiden uitzendbureaus leraren met een hoger salaris en extraatjes, zoals een laptop, en soms zelfs een lease-auto. Zo slaan ze er een commercieel slaatje uit. Directeur Frank Voskuil van Dit is wijs ziet dat anders: “Wij helpen scholen aan goed personeel. We bieden ook een meerwaarde aan het onderwijs door leraren cursussen aan te bieden. Wij hebben zelfs een hele academie waardoor wij goede leraren leveren. Daar is iedereen bij gediend." 
 
De uitzendleraren zelf zijn over het algemeen tevreden met hun werk. Soms kiezen ze zelf voor uitzendwerk omdat het hen meer tijd en vaak ook iets meer geld oplevert. Het geeft meer vrijheid en als de school niet bevalt, hebben ze zo weer een andere baan.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids