Stress veroorzaakt door bijbaan, de helft van de studenten heeft er last van

Bijbaantjes zijn essentieel voor studenten. Het niet hebben, het zoeken naar en ook het beginnen aan een nieuwe bijbaan veroorzaakt allemaal stress bij studenten. Dit blijkt uit onderzoek door StudeerSnel.nl en Zenjob. Zenjob vindt dat studenten zich moeten kunnen concentreren op hun studie in plaats van zich zorgen te maken over hun baan. Daarom lanceerde de digitale uitzenddienst vandaag de BeZenwithZenjob-campagne, waarbij studenten kans maken op een IJsbad workshop door Laura en Isabelle Hof. Zo kunnen ze even ontstressen en krijgen ze tips hoe ze dit zelf in het dagelijks leven kunnen toepassen. Voor 67 procent is sporten of een ijsbad dé manier om van stress af te komen. Maar studenten blijven studenten; dertig procent kiest voor enige vorm van genotsmiddelen om dit te doen. Dit meldt Counter Collective.  

Bijbanen leveren studenten stress op. Het kost vooral te veel tijd en gaat ten koste van de studieresultaten. Dit blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door StudeerSnel onder 553 studenten. Een kwart van de respondenten vindt dat de bijbaan te veel tijd kost. Het levert ze ook nog eens te weinig op, aldus vijftien procent. Stress door hun bijbaantjes kan ook andere oorzaken hebben. Voor zo’n twaalf procent wordt er teveel gevraagd, biedt het te weinig afwisseling of is het niet flexibel genoeg. Maar het niet hebben ervan is nog erger. Dat zou voor negen van de tien extra stress opleveren.

Bijbanen zijn belangrijk 

Bas Geluk, Country Manager Zenjob Nederland: “Het blijkt maar weer hoe belangrijk bijbanen zijn, maar ook dat het een bepaalde druk oplevert. Die stress willen we zoveel mogelijk wegnemen. Zo kunnen studenten en andere side-jobbers hun deeltijdbanen bij ons zó indelen dat het past in hun drukke - of juist meer rustige - schema's. Met deze specifieke eindejaarscampagne met een IJsbad meditatie willen we nog wat extra’s doen.”

Studieschuld beperken 

Een bijbaan is voor studenten duidelijk essentieel. Slechts een op de tien zegt geen bijbaan nodig te hebben. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bijna 40 procent verwacht dat de studieschuld twee keer zo hoog zal zijn dan gemiddeld. Om dit enigszins te beperken werkt bijna iedereen erbij naast de studie. Ruim tweederde zou zonder dan ook niet rondkomen of geen leuke dingen kunnen doen. Voor 65 procent van de studenten blijkt een bijbaan immers de helft tot het volledige maandelijks besteedbare inkomen op te leveren.

Negatieve invloed studieresultaten 

Bijbanen zijn dus hard nodig, maar hebben een negatieve invloed op de studieresultaten; bijna tweederde kan erdoor te weinig tijd besteden aan de studie. Ook het zoeken naar en beginnen aan een bijbaan vindt tweederde stressvol.

Sporten 

Om van de veroorzaakte stress af te komen kiest 67 procent voor een gezonde optie, waaronder sporten of een ijsbad. Ademhalingsoefeningen en meditatie zijn populair. Maar studenten blijven studenten; 30 procent kiest voor enige vorm van genotsmiddelen.

Instagram campagne 

Een nieuwe baan stressvol? Niet bij Zenjob. Vandaag start de social campagne op Instagram #BeZenwithZenjob. Het uitzendbureau wil de stress wegnemen en door je aan te melden tussen 13 december en 1 januari maak je kans het nieuwe jaar fris te starten met een duik in het ijsbad. Op 6 januari vindt de ijsbad workshop door Laura en Isabella Hof plaats in Amsterdam.

Door: Nationale Onderwijsgids