Ministerie van OCW moet onderwijskoepel SKPO 67.500 euro uitkeren

De Raad van State heeft vrijdag geoordeeld dat het ministerie van Onderwijs 67.500 euro aan onderwijsgelden moet betalen aan onderwijskoepel SKPO in Eindhoven. Dat is de helft van het totale budget voor onderwijs aan asielzoekerskinderen. Minister Dennis Wiersma wilde geen 135.00 euro uitkeren omdat SKPO de aanvraag voor dit budget te laat had ingediend. Dit meldt het Brabants Dagblad. 

De late indiening van de aanvraag voor onderwijsgeld, kwam doordat veel medewerkers in 2020 ziek thuis zaten door corona. Wiersma stond erop dat men zich nou eenmaal aan een deadline te houden had. Toch kiest de Raad van State niet volledig voor de kant van het ministerie, maar ook niet helemaal voor onderwijskoepel SKPO.

Compromis

Het is volgens de RvS wel de schuld van de SKPO dat het te laat was met indienen, maar tegelijkertijd was er in de Rijksbegroting al rekening gehouden met een uitkering van 135.000 euro voor de onderwijskoepel. Daarom besluit de hoogste bestuursrechter dat SKPO de helft van het totaalbedrag krijgt. De compromis is dat de school geld krijgt voor het onderwijs dat is gegeven aan asielkinderen en de minister zijn standpunt over deadlines in stand kan houden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky