Logo_teach

Groot feest deze zomer bij CBS De Ark, een basisschool in Rotterdam. De school kreeg het Learn Like a Champion predicaat, omdat het team met behulp van onder meer technieken van Teach Like a Champion, klassenconsultaties en video-intervisie werkt aan een professionele schoolcultuur. Het Rotterdams Onderwijs Magazine was bij de uitreiking en vroeg de directeur en twee teamleden naar hun ervaringen van de afgelopen jaren. Dat meldt CED-Groep.

‘Het was een flinke uitdaging’. Ingard Lachman laat er geen misverstand over bestaan hoe de school ervoor stond toen zij er vier jaar geleden directeur werd. De Onderwijsinspectie had de school net het oordeel zwak gegeven en Ingard moest met het team vol aan de bak om het tij te keren. Ze besluit Teach Like a  Champion binnen de school te introduceren, omdat ze uit ervaring weet dat daarmee snel resultaat geboekt wordt.

PITTIGE TIJD

Intern begeleiders en groepsleerkrachten Shirley Westervoorde en Margreet de Ligt kunnen zich die periode nog goed voor de geest halen. Ook zij zijn op dat moment nog maar net werkzaam bij De Ark. Ze zien hoe de introductie van de Teachtechnieken ervoor zorgt dat de school snel de weg omhoog vindt. Shirley: ‘Het was een pittige tijd omdat er heel veel moest gebeuren. Toch zijn we erin geslaagd om met Teach relatief snel een stevige, doorgaande lijn neer te zetten. Het jaar erop scoorden we alweer groen bij de Onderwijsinspectie.’ Margreet: "Teach is uiteraard bedoeld om leerresultaten te verbeteren maar Teach is zoveel meer. In feite vormt het de ruggengraat van onze schoolontwikkeling. Teach zorgt dat iedereen dezelfde taal spreekt en dezelfde doelen voor ogen heeft. Het zorgt voor orde en structuur in denken en handelen."

Wie met Teach aan de slag gaat moet zich wel realiseren dat ook hier de kosten voor de baat uitgaan. De werkdruk neemt eerst toe en de technieken moeten de leerkrachten zich eigen maken. Toch was het die inzet meer dan waard, zegt de school. Margreet: "Het zorgde voor een doorlopende lijn in de school omdat iedereen tegelijk dezelfde technieken aanleerde en toepaste. Nu weten kinderen precies wat er met een bepaalde techniek bedoeld wordt waardoor bijvoorbeeld invallen in een klas geen problemen meer oplevert. Die duidelijkheid geeft enorme rust in school."

Teach Like a Champion

Teach Like a Champion is een idee van Amerikaan Doug Lemov. Hij was op zoek naar het meest effectieve onderwijs. Na langdurig excellente leraren te hebben geobserveerd, kwam hij tot 62 technieken die leerkrachten helpen om betere onderwijsresultaten te boeken. De CED-Groep verzorgt de begeleiding van verschillende Teach (zoals gebruikers het noemen) trajecten.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Learn Like a Champion? Neem contact op met Robert Jacobs (r.jacobs@cedgroep.nl). Meer informatie over de inzet van CBS De Ark vindt u hier

(Dit is een advertorial)