Normal_slot_hangslot_ketting

De burgemeester van Leiden werkt aan een draaiboek voor het voorkomen van anti-islamacties bij scholen en andere islamitische instellingen. De burgemeester komt met het draaiboek in reactie op het incident bij de islamitische basisschool Er-Risèlèh. De toegangspoort van de school was met een hangslot afgesloten. Aan het slot zat een brief met een doodshoofd en werd onder verwijzing naar aangeslagen gesteld dat islamitische scholen dicht moeten. De actie werd opgeëist door Pegida Nederland. Dit meldt Nu.nl.

Burgemeester Henri Lenferink vindt de actie van Pegida Nederland "buitengewoon onaceptabel": "Zeker hier waar er kinderen bij betrokken zijn. Zoiets doe je gewoon niet. Nooit." De burgemeester neemt het incident dan ook zeer serieus. Het gemeentebestuur overlegt daarom met de Nationaal Coördinator Terrosismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over het draaiboek 'Veilige Moskee'. Zodra het draaiboek af is maakt de burgemeester een plan van aanpak bekend.

Het was de eerste schooldag voor leerlingen van Er-Risèlèh toen het hangslot op het toegangshek bleek te zitten. De kinderen hebben echter weinig gemerkt, behalve dan dat zij door de achteringang naar binnen moesten. Leerkrachten hebben het voorval bewust luchtig proberen te houden. De docenten van de school zijn echter  erg geschrokken en voelen zich niet veilig, aldus een woordvoerster. De school heeft aangifte gedaan bij de politie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids