Normal_geld_briefgeld_munten

De VVD is toch bereid om aan de formatietafel afspraken te maken over het salaris voor basisschoolleraren. Eerder hield de VVD de boot nog af omdat de partij vindt dat een demissionair kabinet geen grote besluiten mag nemen, zoals een loonsverhoging voor leraren. Hiermee dreigde een crisis voor het kabinet. Nu lijkt de VVD toch bereid tot een compromis. In ruil voor extra geld voor docenten zoals de PvdA wil, zou er ook extra geld komen voor veiligheid, een wens van VVD, ChristenUnie en CDA. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Het conflict tussen PvdA en VVD over de lerarensalarissen speelt al langere tijd. Eerder dreigde vicepremier en PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher dat PvdA-ministers de rijksbegroting niet te zullen tekenen als er geen extra geld komt voor docenten. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij de VVD.

Zowel Asscher als VVD-fractieleider Halbe Zijlstra lijken inmiddels milder te zijn geworden om te voorkomen dat het kabinet valt. De andere partijen aan de formatietafel wachten af en stellen zich op het standpunt dat de onderwijslonen een probleem zijn die VVD en PvdA samen moeten oplossen.

Hoeveel extra geld de PvdA wil voor de lonen van leraren is niet bekend. Wel is duidelijk dat het niet de 20 procent loonsverhoging zal worden die nodig is om de salarissen in het primair onderwijs gelijk te trekken met die in het voortgezet onderwijs. In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat een verhoging van 3,25 procent extra, wat neer komt op zo'n 400 miljoen euro.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids