Oprichter PO in Actie kandidaat voor dagelijks bestuur AOb

Thijs Roovers, een van de oprichters van PO in Actie, is kandidaat voor het dagelijks bestuur van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Hoewel PO in Actie en de AOb aanvankelijk botsten, is Roovers de bond steeds meer gaan waarderen, en is hij uiteindelijk lid geworden. Nu hoopt hij zijn steentje bij te kunnen dragen in het dagelijks bestuur. Dit meldt de AOb.

In 2017 richtte Roovers samen met Jan van de Ven PO in Actie op. “PO in Actie kwam voort uit boosheid, onder andere over de lage salarissen in het basisonderwijs”, vertelt Roovers. “Wij hoorden daar op onze scholen, aan de koffietafels, veel terechte klachten over. En wij waren boos dat die klachten niet werden opgepikt waar dat volgens ons zou moeten: aan de tafel van de bestaande vakbonden en de politiek.” PO in Actie en AOb gingen al gauw samenwerken en organiseerden samen meerdere succesvolle stakingen. Deze stakingen hebben geholpen om de lage salarissen in het primair onderwijs en de bestaande salariskloof met het voortgezet onderwijs flink op de politieke agenda te zetten.

Roovers is van mening dat de AOb de enige vakbond is “die er staat”. Onlangs ontstond er een vacature in het dagelijks bestuur, en Roovers besloot te solliciteren. “Dit is de enige baan waarvoor ik mijn klas – groep 7 op de Amsterdamse basisschool Tijl Uilenspiegel – zou opgeven”, zegt hij. “En ik vind dat echt heel erg, maar zo’n kans als deze krijg je maar één keer.”

De Algemene vergadering van de AOb besluit op 18 juni over de benoeming van Roovers. Er zijn geen andere kandidaten.

Door: Nationale Onderwijsgids