Normal_copyright_stockfreeimages_klaslokaal_klas_lokaal_leerling_stoel

Experts op het gebied van houding luidden deze week de noodklok over het schoolmeubilair. Door verkeerd afgesteld materiaal neemt het aantal kinderen dat klaagt over nek- en rugproblemen toe. De waarschuwing van de experts moet voor scholen een serieus signaal zijn, zo vindt de PO-Raad. Financiële ruimte om te investeren in beter materiaal is er echter niet. Dat meldt de PO-Raad.

Iedere basisschool zou genoeg tafels en stoelen moeten hebben in verschillende maten, zodat elk kind in een goede houding kan zitten. Helaas is dit niet altijd het geval. Bovendien is er geen ruimte en geld om dit probleem op te lossen. De toename van nek- en rugklachten vindt ook de PO-Raad zorgelijk. Niet alleen verkeerd meubilair zou daarvan de oorzaak zijn, ook het veelvuldige gebruik van tablets komt een goede houding niet ten goede, aldus de sectororganisatie. 

Omdat kinderen tegenwoordig niet meer hele dagen lang op één plek zitten maar vaak wisselen, gebruiken sommige scholen voetenbankjes die per kind worden afgesteld. Zo kan er toch een goede zithouding worden aangenomen. Het aanschaffen van nieuwe tafels en stoelen is namelijk voor veel scholen te duur. Volgens de PO-Raad hebben scholen nu al per jaar een tekort van 375 miljoen euro wat betreft materiële zaken. Het investeren in tafels en stoelen zou alleen maar ten koste gaan van andere zaken. Wel moet het onderwerp bespreekbaar worden gemaakt op scholen, omdat de toename van nek- en rugklachten een serieus probleem lijkt te zijn.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids