Normal_kapstok_school_kleuterklas_jassen_rugzak

Veel basisscholen doen mee aan de prikactie van PO-front en gaan aanstaande dinsdag een uur later open. Sommige ouders worden hierdoor opgezadeld met een opvangprobleem. De vraag is wie hiervoor verantwoordelijk is, de school of de ouders. De meningen hierover in onderwijsland verschillen. Dit meldt RTL Nieuws.

Volgens Martin van de Bogaerdt, jurist bij VOS/ ABB, mag een school niet zomaar een uur later opengaan, “tenzij alle ouders eraan meewerken om hun kinderen een uur later te brengen". Ook het ministerie van onderwijs, de PO-Raad en Verus vinden dat leerlingen niet zomaar naar huis kunnen worden gestuurd. Scholen moeten opvang regelen als ouders daar om vragen, maar mogen daar wel een vergoeding voor rekenen. 
 
De Algemene Onderwijsbond (AOb), de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) zien dit anders. Volgens de AVS is de prikactie geen staking, maar een soort van 'studieuur' en hoeft er dus geen opvang geregeld te worden. De VOO zegt dat vervangende opvang alleen wettelijk verplicht is als het gaat om lestaken, waarvan bij deze actie geen sprake is. Ook vinden de organisaties dat de actie ruim van tevoren is aangekondigd, zodat ouders zelf voor opvang kunnen zorgen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids