Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Schoolbesturen in Amsterdam zijn een rechtszaak begonnen tegen een nieuwe school in de buurt. De bestuurders vinden dat de toekenning niet volgens de regels is verlopen. Saillant detail: het is één van de vier scholen die Onze Nieuwe School heeft gewonnen, de wedstrijd die onderwijswethouder Simone Kukenheim in 2015 uitschreef om nieuwe onderwijsconcepten aan te moedigen. Dit meldt Het Parool.

De schoolbesturen maken bezwaar tegen de manier waarop de toekenning is verlopen. Zo zou de aanvraag van de school al in behandeling zijn genomen voor alle benodigde informatie binnen was. Bovendien vinden de scholen dat er helemaal geen ruimte is voor nog een school in Noord. Hoewel de rechtszaak tegen het ministerie van onderwijs is gericht, heeft de school besloten de opening een jaar uit te stellen naar 2018. Wanneer de zaak voorkomt, is nog niet bekend.
 
Basisschool Klein Amsterdam wil zich richten op leren in de 'tussenruimte'. Daarmee wordt bedoeld dat school niet alleen over school gaat, maar dat 'thuis' en 'de stad' ook deel uitmaken van de lesstof. Er zal veel worden samengewerkt met stichtingen in de buurt en de schoolkinderen zullen vaak de deur uit gaan.
 
Naar aanleiding van de behoefte aan nieuwe scholen in Amsterdam startte wethouder Simone Kukenheim (D66) in 2015 een prijsvraag voor Amsterdammers om met plannen te komen voor 'onze nieuwe school in Amsterdam'. In totaal zijn er 124 zeer uiteenlopende ideeën ingediend. Vier hebben de prijsvraag gewonnen, waaronder Klein Amsterdam. Van de vier scholen is de Alan Turingschool de enige de de deuren al heeft geopend, in het schooljaar 2016/2017.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids