Normal_school__schoolbord__klas

Klein Amsterdam, een school voor leren in de ‘tussenruimte’, mag starten. Dit heeft de Raad van State gisteren bepaald. De bezwaren van vier Amsterdamse schoolbesturen over de manier van toekenning zijn niet gegrond verklaard. Dit meldt Trouw.

De rechtszaak was aangespannen door vier Amsterdamse schoolbesturen. Zij hadden bezwaar tegen de manier waarop de toekenning is verlopen. De naam op het aanvraagformulier zou niet correct zijn, het gebied met kinderen die voor de school zouden kunnen kiezen te groot ingeschat en de rekensom die bepaalt of de school in potentie genoeg leerlingen zou kunnen trekken niet correct gemaakt. Ook zou niet duidelijk zijn waar de school straks komt te staan. Deze bezwaren zijn nu door de rechter ongegrond verklaard.
 
Klein Amsterdam was één van de vier winnaars van de prijsvraag die wethouder Simone Kukenheim (D66) in 2015 uitschreef, naar aanleiding van de behoefte aan nieuwe scholen in Amsterdam. Van de vier winnende scholen is de Alan Turingschool de enige de de deuren al heeft geopend, in het schooljaar 2016/2017. Waarschijnlijk volgt Klein Amsterdam volgend jaar in 2018/2019, een jaar later dan gepland.
 
Basisschool Klein Amsterdam wil zich richten op leren in de 'tussenruimte'. Daarmee wordt bedoeld dat school niet alleen over school gaat, maar dat 'thuis' en 'de stad' ook deel uitmaken van de lesstof. Er zal veel worden samengewerkt met stichtingen in de buurt en de schoolkinderen zullen vaak de deur uit gaan.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids