Scientology werft onder scholieren van het Cygnus

De Scientologykerk heeft onlangs geprobeerd om leerlingen te werven van het Cygnus Gymnasium in Amsterdam. Leden van de kerk deelden flyers uit op de school en nodigden leerlingen uit voor een persoonlijkheidstest en gesprek. Dit meldt het Parool.

Het uitdelen van flyers door de omstreden kerk leidde tot onrust op de school, waarop de directeur heeft besloten om woensdag de ouders in de lichten over het voorval. “Wij voelen als school een verantwoordelijkheid om minderjarigen hiertegen te beschermen,” schrijft ze.

De Scientologykerk, die sinds kort een nieuw onderkomen heeft pal tegenover het gymnasium, spreekt van een ongelukkige fout. Robert Kruijt, lid van de kerk: "Het gebeurde in de eerste week, over het algemeen benaderen we geen minderjarigen. We werven zeker niet bewust leerlingen."

Het is echter al eens vaker voorgekomen, dat de kerk minderjarigen probeert binnen te halen. Ze heeft de kerk in 2001 geprobeerd om minderjarigen naar een tentoonstelling te lokken. Dit ging tegen afspraken met de politie in maar werd achteraf ook afgedaan als ‘per ongeluk’. Het gymnasium heeft ondertussen afspraken gemaakt met Scientology. De kerk heeft beloofd om geen flyers meer uit te delen aan minderjarigen en checkt vooraf of jongeren op het Cygnus zitten.

De gemeente is op de hoogte van de wervingsactie van de kerk. Wethouder Simone Kukenheim van Onderwijs vindt dat de school goed is omgegaan met de situatie, en geeft aan dat er zal worden gekeken naar ‘hoe de school verder ondersteund kan worden’.

Kukenheim heeft in 2015 al eens eerder ingegrepen, naar aanleiding van een uitzending van het Vara-programma Rambam over Scientology. Het bleek toen dat basisschool Onze Toekomst een deel van het curriculum baseerde op het gedachtegoed van Scientologyoprichter L. Ron Hubbard. Daarop heeft de wethouder het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling ingeschakeld.

Dergelijk ingrijpen lijkt nu niet nodig te zijn. "De kerk belooft zich aan de afspraken te houden." Andere scholen in de buurt laten weten nog geen signalen te hebben opgevangen dat leerlingen door de kerk zijn benaderd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids