Normal_skateboard_meisje

Op 6 april om 10.30 uur vindt de landelijke aftrap van het VVN Verkeersexamen plaats op de Montessorischool Arcade in Utrecht. 200.000 kinderen in heel Nederland zullen meedoen aan het theoretisch verkeersexamen. Hier zal ook een demonstratie met een skateboard en bmx-fiets te zien zijn waarna de kinderen tips krijgen hoe ze in het verkeer met dit speelgoed moeten omgaan. Dit meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Tijdens het VVN Verkeersexamen worden basisschoolkinderen getoetst op hun verkeerskennis, verkeersinzicht en verkeersgedrag. In de verkeersopvoeding spelen ouders een belangrijke rol. VVN wil graag dat ouders hun kinderen meegeven hoe ze veilig om kunnen gaan met speelgoed als waveboards en spacescooters. Uit representatief onderzoek van VVN onder 420 ouders blijkt dat de regels in de meeste gevallen niet bekend zijn. Met waveboards, skateboards, skates, space scooters en heelys ben je voor de wet een voetganger. Je mag er dus ook mee op het fietspad, als een voetpad ontbreekt. Met al deze ’vervoersmiddelen’ wordt vooral gespeeld op de stoep en in en om het huis (bijvoorbeeld in de tuin). Daarnaast worden ze veel op het schoolplein gebruikt, of de speeltuin en het fietspad.  
 
Veilig Verkeer Nederland vraagt ouders hun kinderen te vertellen hoe ze deze vervoersmiddelen veilig gebruiken voor zichzelf en anderen. Daarnaast komen in de lespakketten van VVN deze regels regelmatig naar voren zodat kinderen ook op die manier kunnen weten wat wel en niet mag. 
 
Veilig Verkeer Nederland (VVN) is dé verkeersveiligheidsorganisatie van Nederland. Een maatschappelijk betrokken vereniging, met een landelijk netwerk van vrijwilligers en met het VVN Participatiepunt (vvn.nl/participatiepunt) is zij rechtstreeks verbonden met verkeersdeelnemers van jong tot oud en weet wat er speelt op straat. Vanuit deze kennis levert VVN een duurzame bijdrage aan veilig verkeer in Nederland, enerzijds via bewustwording en gedragsverandering van verkeersdeelnemers, anderzijds via beïnvloeding van de verkeersinfrastructuur en regelgeving. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids