Normal_schoolbord_schoolkrijt_school

Het kabinet heeft vorige maand van Turkije het verzoek gekregen om Nederlandse Gülenscholen te sluiten. Ook heeft Turkije Nederland lijsten gestuurd van organisaties en bedrijven waarvan zij veronderstellen dat deze banden hebben met de Gülenbeweging. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland heeft deze informatie ter kennisgeving aangenomen maar zal er niet naar handelen zolang er geen bewijs is van directe betrokkenheid bij de staatsgreep in Turkije, aldus de ministers. Dit melden het Parool en de Tweede Kamer.

Het kabinet vindt het onacceptabel dat de spanningen als gevolg van de couppoging in Turkije hun weerslag hebben op ouders en leerlingen Ook vinden de ministers het niet wenselijk dat Turkije zich probeert in te mengen in Nederlandse aangelegenheden. In de brief blikt het kabinet terug op de actie die is ondernomen om de spanningen weg te nemen, zowel in de samenleving als geheel als het onderwijs in bijzonder.

Zo heeft het kabinet een taskforce opgericht die samen met schoolbesturen, ouders en gemeenten ervoor moest zorgen dat leerlingen veilig naar school kunnen. De Stichting School & Veiligheid heeft scholen en gemeenten daarin met raad en daad bijgestaan. De Onderwijsinspectie hield intensief contact met scholen waar de spanningen hoog opliepen. Uiteindelijk is de start van het schooljaar zonder grote incidenten verlopen, schrijft het kabinet. Wel noemen de ministers het “wrang” dat zo’n zeshonderd kinderen zijn uitgeschreven van scholen als gevolg van de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap. Voor het gros van deze leerlingen is inmiddels een andere school gevonden. In Amsterdam zitten 13 voormalige leerlingen van Gülenschool de Witte Tulp nog thuis.

Het kabinet begrijpt de emoties die de couppoging teweeg heeft gebracht in de Turks-Nederlandse gemeenschap maar verwacht van alle Nederlandse inwoners dat zij de Nederlandse rechtsstaat respecteren en “internationale conflicten bespreken in plaats van hier uit te vechten.” Mensen die “de moed hebben om het gesprek over moeilijke thema’s in de Turks-Nederlandse gemeenschap aan te gaan” kunnen rekenen op de steun van kabinet. De ministers noemen daarbij met name initiatieven als rechtstreeks dialoog tussen jongeren van Turks-Nederlandse studentenverenigingen uit het mbo, hbo en wo.

Lees ook ons overzichtsartikel Onrust op de Gülenscholen: ‘De Turkse samenleving staat onder curatele’.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids