Dennis Wiersma had een hoogoplopend conflict met de Onderwijsinspectie

Dennis Wiersma had vorig jaar een hoogoplopend conflict met de inspecteur-generaal Onderwijs. Dat zegt NRC. Wiersma had namelijk geëist dat de Onderwijsinspectie jaarlijks 10 procent van de scholen als ‘onvoldoende’ zou gaan beoordelen. Dat meldt het Zoetermeers Dagblad. 

Wiersma (toen nog minister Primair en Voortgezet Onderwijs) stond erop dat de inspectie de helft van haar bezoeken aan scholen onaangekondigd zou afleggen. Inspecteur-generaal Alida Oppers weigerde dit en gaf aan dat de inspectie wettelijke regels heeft waaraan scholen getoetst worden en dat daar niet van afgeweken kan worden. Oppers schreef in een brief aan Wiersma dat de aanwijzingen van de minister een ‘onacceptabele inmenging in de bevoegdheden van de inspectie’ waren. 

Regelmatig spanningen tussen ministeries en inspecties 

Oppers vertelde vorige maand in een interview met de NRC al dat er regelmatig spanningen zijn tussen ministeries en hun inspecties. En sommige ministers schakelen inspecties in om politiek te scoren. Oppers wilde toen nog geen vragen beantwoorden over haar relatie met Wiersma. Uit de vrijgekomen interne documenten, die het NRC in haar bezit heeft na een Woo-verzoek, blijkt dat de spanningen tussen Oppers en Wiersma regelmatig hoog opliepen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk