Logo_vng-logo

Het project Regionaal Onderwijs Beleid (ROB) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) steunt initiatieven voor regionale samenwerking tussen gemeenten, onderwijs en werkgevers. Hiermee worden potentiële voortijdige schoolverlaters, al dan niet met een beperking, gestimuleerd om aan het werk te komen en te blijven. Dit meldt de VNG.

Deze samenwerking bestaat uit het verbinden van passend onderwijs, jeugdhulp, Wmo en de aanpak van uitval en jeugdwerkloosheid. ROB heeft hierin verschillende pilots lopen. Zo ondersteunt ROB de regio Rivierenland met de toeleiding naar werk van jongeren zonder startkwalificatie vanuit een analyse van gegevens over de doelgroep. Daarnaast biedt ROB meer zicht op de rollen en verantwoordelijkheden en het maken van duidelijke afspraken tussen de partners. In de Achterhoek helpt ROB afspraken tussen onderwijs en gemeenten te stroomlijnen op het gebied van jobcoaches op het mbo. 
 
Binnen een regio is de beschikbaarheid van relevante data voor alle betrokken partijen soms lastig te realiseren. ROB werkt aan een handreiking voor regio’s om het samenbrengen van gegevens op regionaal niveau te vergemakkelijken. Niet door een technische koppeling van data, maar door het samenbrengen van betrokkenen die ieder zicht hebben op een deel van de praktijk.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids