Normal_normal_f740b45f-7320-4fd5-a8cb-400807054290

Vandaag vindt vanaf 19.30 uur op het George Maduroplein in Den Haag de eerste Nationale Kinderherdenking plaats. Deze speciale herdenking is voor en door kinderen. Madurodam organiseert de Nationale Kinderherdenking in samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeente Den Haag en wil van deze herdenking een jaarlijkse traditie maken.

Onder leiding van de jeugdburgemeester van Madurodam, de 16-jarige Noah van Meekeren, spelen kinderen de hoofdrol. Zij herdenken op dat moment op hun eigen manier allen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Met de Nationale Kinderherdenking onderstreept Madurodam het belang dat zij hecht aan het doorgeven van de verhalen van toen aan de kinderen van vandaag. De Nationale Kinderherdenking vindt in aanwezigheid van 300 kinderen uit heel Nederland plaats. 
 
Het levensverhaal van George Maduro vormt een belangrijke pijler onder de herdenking. Ruim 200.000 kinderen uit groep 7 van meer dan 5.000 basisscholen hebben begin april het zogeheten 4 & 5 mei denkboek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei gekregen. In het boek staat, naast verhalen over verzet, vervolging, de Hongerwinter, en Nederlands-Indië, het levensverhaal van oorlogsheld George Maduro. Hij kwam in concentratiekamp Dachau om het leven. Madurodam is voor hem een monument. 
 
Om 19.30 start de ceremonie en wordt door de NOS live geschakeld met de Nationale Herdenking op de Dam. De bijeenkomst wordt geleid en gedragen door kinderen in de leeftijd van 10-13 jaar. Het Thema is 'Kom vanavond met verhalen'. Door middel van theater, zang en dans zullen verhalen op hedendaagse manieren overgedragen worden, zodanig dat kinderen zich beter kunnen inleven. 
 
© Nationale Onderwijsgids