Geen publiek bij kinderherdenking Madurodam op 4 mei

Op 4 mei is er geen publiek bij de Nationale Kinderherdenking bij Madurodam. Vanwege het coronavirus wordt het programma van de jaarlijkse oorlogsherdenking in Den Haag aangepast. Wel is er een rechtstreeks tv-programma, Het is stil in Madurodam, dat voorafgaand aan de twee minuten stilte wordt uitgezonden door RTL5.

De Kinderherdenking wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden. De organisatoren hebben regisseur David Grifhorst in de arm genomen. Die heeft een verhaal gemaakt waarin kinderen, ouders en grootouders vertellen over oorlog, vrede en vrijheid. Daarbij maakt hij gebruik van augmented reality, een technologie waarbij virtuele beelden worden toegevoegd aan de echte omgeving.

Madurodam is vernoemd naar de Curaçaos-Haagse verzetsheld George Maduro (1916-1945). Hij speelde een belangrijke rol bij de verdediging van Den Haag in mei 1940. De Joodse Maduro werd meerdere keren opgepakt, maar wist ook een paar keer te ontsnappen. Vlak voor de bevrijding stierf hij in concentratiekamp Dachau. Een jaar later kreeg hij postuum de Militaire Willems-Orde, de hoogste onderscheiding in Nederland.

Door: ANP