Alsnog kinderherdenking op 4 mei in Madurodam

De Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei organiseert dit jaar het allergrootste eerbetoon van kinderen, als alternatief voor de reguliere, grootschalige herdenking bij Madurodam. Het gaat om een eerbetoon van kinderen, voor de rest van Nederland, waaraan ieder kind kan deelnemen én dit op 4 mei ook nog eens vanuit de huiskamer met het gezin kan volgen via een live stream. Met het kindereerbetoon heeft de Nationale Kinderherdenking, die de afgelopen jaren uitgroeide tot de derde herdenking van Nederland, een vorm gevonden die past binnen de beperkingen van de huidige samenleving. Dit meldt Madurodam.

Het volledige eerbetoon wordt op 4 mei van 19:45 tot 20:00 uur vanuit Madurodam uitgezonden via een live stream. Nederlandse kinderen (en hun ouders) worden dus nadrukkelijk verzocht om niet naar Madurodam te komen, aldus de voorzitter van de Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei, Luitenant-generaal Martin Wijnen, commandant Landstrijdkrachten: “We leven in buitengewoon uitzonderlijke tijden: samen herdenken is essentieel, juist in het jaar van 75 jaar vrijheid. Maar de coronacrisis dwingt ons om dit binnenshuis te doen. Door de inzet van streamingtechnologie en digitale participatie willen we dat kinderen alsnog actief aan dit bijzondere nationale herdenkingsmoment kunnen deelnemen. Dit jaar zijn we op afstand dichtbij.”
 

Ingetogen programma van kinderen, voor kinderen

Ter verrijking van het bloemeneerbetoon is er voor de jonge kijkers een ingetogen progamma ontwikkeld. Zo deelt Ileen (10 jaar) haar verhaal over de oorlog in Syrië, en zingt Yosina (14 jaar) de Nederlandse versie van John Lennon’s ‘Imagine’. Daarnaast legt de 16-jarige burgemeester van Madurodam, Büsra namens alle kinderen van Nederland een krans en speelt de 14-jarige Sofie de taptoe vanaf de 20-meter hoge vuurtoren van Madurodam, gevolgd door de landelijke twee minuten stilte. Winnaar van The Voice Kids 2019, Silver, zet vervolgens ter afsluiting van het eerbetoon het Wilhelmus in.
 

Eerbetoon van alle kinderen in Nederland

Kinderen die op afstand een bloem willen laten neerleggen, kunnen zich aanmelden via www.nationalekinderherdenking.nl/vrijheidsbloem. Op de dag zelf vormen al deze vrijheidsbloemen tezamen een zee aan bloemen.
 
De bloemenzee is een eerbetoon van alle kinderen in Nederland, voor allen die in het verleden hebben gevochten voor onze vrijheid. Het eerbetoon vindt plaats op het George Maduroplein voor Madurodam. 
 

Vrijheidswensen verspreiden op 5 mei

Bij het aanmelden voor een vrijheidsbloem wordt kinderen gevraagd naar een persoonlijke vrijheidswens. Deze wensen worden op 5 mei via uiteenlopende kanalen en fysiek als ansichtkaarten verspreid over het hele land, onder meer naar verzorgingstehuizen en oorlogsveteranen. 
 
Kijk hier voor een overzicht van live stream locaties. En kijk hier voor meer informatie over het eerbetoon.
 
Door: Nationale Onderwijsgids