Op Nationaal Ereveld Loenen spreekt minister Ollongren op 4 mei

Op woensdag 4 mei 2023 is iedereen weer welkom bij Eerbewijs, de dodenherdenking op Nationaal Ereveld Loenen. Tijdens deze herdenking staan jong en oud samen stil bij de gevolgen van oorlog en de impact daarvan op het leven van de nabestaanden. Dat meldt de Oorlogsgravenstichting. 

* Nabestaanden herdenken slachtoffers van de Tarakan-executies tijdens de aanval van Japan op voormalig  Nederlands-Indië in januari 1942. Voor hen is een monument opgericht op Nationaal Ereveld Loenen.

* Minister van defensie, Kajsa Ollongren herdenkt de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen erna terwijl er al weer meer dan een jaar oorlog is in Europa.

* Jack Poels, kleinzoon van verzetsstrijder Jacob Poels, leest een liedtekst voor die hij schreef voor zijn vader die de oorlog als kind meemaakte.

* Drie leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn vertellen het verhaal van de kinderen uit Breda die in 1940 omkwamen toen zij in België op de vlucht waren voor de oorlogsdreiging in hun stad.

* Dominee Arend Altena leest een gedicht voor.

* Karin Bloemen zingt onder begeleiding van Jeugd strijkorkest Het Britten De Echo. Na de minuut stilte zingt zij het Wilhelmus.

Kinderen leggen 4000 gerbera's 

Ook dit jaar leggen op 3 mei ongeveer twintig kinderen 4000 gerbera’s op het ereveld, op ieder graf één. Dit initiatief is ontstaan uit een idee van een nabestaande opdat op 4 mei niemand vergeten mag worden.

Door: Nationale Onderwijsgids