Logo_normal_week_van_respect_2019

Van 4 tot 10 november vindt de veertiende editie van de nationale Week van Respect plaats. De officiële opening van de Week van Respect 2019 vindt op 4 november plaats in Madurodam en is het startschot van honderden activiteiten in het land. Op deze opening gaan maatschappelijk betrokkenen en jongeren tussen de 10 en 20 jaar samen in dialoog over respect voor jezelf, elkaar en de omgeving waarin je leeft. Dit onder begeleiding van presentator Ajouad El Miloudi. Dit meldt Respect Education Foudnation.

De nationale Week van Respect is een initiatief van de Respect Education Foundation. De stichting is in 2006 opgericht door onder andere Rabbijn Awraham Soetendorp als antwoord op de toenemende spanningen in de samenleving na de moord op Theo van Gogh.
 
Tijdens de Week van Respect geven wijkagenten, BN'ers, Kamerleden, burgemeesters, wethouders, veteranen en topsporters gastlessen en clinics aan jongeren op scholen van alle onderwijsniveaus, op sportvelden en in buurthuizen. Dit doen zij door persoonlijke verhalen met jongeren te delen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: sociale veiligheid, kritisch leren denken over sociale verhoudingen, participatie, identiteit en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. 
 

Respect Education Foundation 

Aanvullend op de jaarlijkse Week van Respect biedt de Respect Education Foundation gedurende het hele jaar educatief lesmateriaal, training en projecten op maat aan scholen, maatschappelijke instanties en gemeenten aan. Dat aanbod betreft groepsdynamiek, cyberpesten, pittige gesprekken, identiteit, verkiezingen, duurzaamheid, 4 en 5 mei en diversiteit. De Respect Education Foundation ondersteunt bij handelingsverlegenheid rondom discussies in de klas over bijvoorbeeld homofobie, antisemitisme en islamofobie.
 

Nationale alliantie

In december 2018 nam de Tweede Kamer een motie aan (motie Rog) om onder leiding van de Respect Education Foundation - inclusief haar Week van Respect - een nationale alliantie van aanbieders van educatief materiaal ter invulling van burgerschapsonderwijs aan te bieden. De exacte uitvoering van deze motie zal bij de aankomende begrotingsbehandeling OCW en SZW bekend worden. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids