Normal_meisje_en_jongen_klassenpost

Klassenpost is een taalcampagne in de vorm van een landelijke correspondentie tussen basisschoolleerlingen. Tijdens deze campagne pakken leerlingen van groep vijf tot en met acht overal in Nederland de pen op om elkaar een handgeschreven brief te sturen. Klassenpost is een aanvullende, kant en klare taalactiviteit voor het primair onderwijs. De campagne combineert doeltreffend schrijven, lezen, spreken en luisteren met een onderlinge sociale interactie. Dat meldt ConcepThink.

Taalvaardigheid is voor alle leerlingen een belangrijke competentie om hun eigen talenten optimaal te ontwikkelen en deel te nemen aan de huidige en toekomstige samenleving. Zij moeten nu en later meer dan ooit kunnen samenwerken, creatief zijn, beschikken over digitale geletterdheid, problemen kunnen oplossen, kritisch kunnen denken, zichzelf kunnen sturen en sociaal en cultureel vaardig zijn.

Goed kunnen schrijven staat aan de basis van taalvaardigheid, succes op school en in de maatschappij. In tegenstelling tot andere taalvaardigheden leren kinderen uitsluitend op school met de hand te schrijven. Thuis leren kinderen spreken en luisteren, maar leren schrijven is doorgaans exclusief verbonden aan de school. Klassenpost biedt het primair onderwijs de gelegenheid om op een praktische manier aandacht te geven aan de specifieke functies van het met de hand schrijven.

De campagne is speciaal ontwikkeld voor leerlingen uit groep vijf tot en met acht van het basisonderwijs. In het primair onderwijs is volgens ConcepThink de aandacht voor met de hand schrijven enigszins verschraald, waardoor een vlot en vloeiend handschrift moeilijker tot stand komt. Dit terwijl het belang van goed schrijven volop wordt erkend, ook in het vervolgonderwijs.

Klassenpost wordt ondersteund door Platform Handschriftontwikkeling. Postbedrijf Sandd is als partner verantwoordelijk voor de verzending van Klassenpost. Op www.klassenpost.nl is meer informatie over de campagne te vinden. 

© Nationale Onderwijsgids