Normal_gymnastiek512_sport3456

Alle basisschoolkinderen moeten gymles krijgen van een professionele sportleraar. Dit wetsvoorstel gaat de VVD indienen en kan op brede steun rekenen. Als het aan de liberalen ligt, mogen straks alleen mensen die de hbo-sportopleiding van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) hebben voltooid gymles geven. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord opgenomen dat zij meer aandacht willen voor lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs. De VVD maakt dit concreet met dit wetsvoorstel. De bedoeling is dat er over zes jaar tachtig procent van de leerlingen les krijgt van een gediplomeerde gymdocent. Indiener Rudmer Heerema van de VVD beargumenteert dat het plan budgetneutraal is: “Een vakdocent is niet duurder dan een groepsleerkracht. Als een leraar vertrekt, dan kan de school in plaats van een nieuwe groepsleerkracht een gediplomeerde gymdocent aanstellen die aan alle klassen lesgeeft." 

De vertegenwoordiger van de basisscholen, de PO-raad, heeft liever dat directeuren van basisscholen zelf mogen bepalen wie zij aanstellen. Een sportleraar kan ten koste gaan van een reguliere docent, waardoor klassen mogelijk groter worden. De ALO-opleidingen hebben in ieder geval al laten weten dat zij blij zijn met het wetsvoorstel en dat gymles door een professionele sportleraar uitgevoerd moet worden. 

© Nationale Onderwijsgids