Normal_normal_kind44_opvang35_school534

Het lesprogramma Zippy's Vrienden (ZV) helpt kinderen met een lage sociaaleconomische status (SES) met rollenspellen op sociaal-emotioneel vlak en heeft een positief effect gedragsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

Aan het onderzoek deden landelijk negenentwintig scholen mee. De scholen zijn gekozen op basis van het aantal kinderen met een lage sociaaleconomische status. Daarbij is gekeken naar de hoogst genoten opleiding van de ouders en het percentage allochtone leerlingen. De scholen werden onderverdeeld in een experimentele groep en een controlegroep. Twee jaar lang hanteerden de scholen in de experimentele groep het lesprogramma. Deze zijn daarna vergeleken met scholen in de controlegroep die geen ZV uitvoerden. Op drie verschillende meetmomenten nam het instituut vragenlijsten af bij leerlingen, ouders en leerkrachten.

De conclusie was dat kinderen die het lesprogramma volgden meer vooruitgang boekten in emotieherkenning bij zichzelf en het omgaan met problemen dan kinderen die ZV niet volgden. Ook de ouders van de ZV-kinderen merkten verschil. Zo leken de kinderen meer gemotiveerd en nam probleemgedrag af. Het effect van het programma was volgens de leerkrachten echter niet merkbaar. Volgens het Trimbos is dit eventueel te wijten aan het feit dat ouders hun kinderen vaker en anders zien dan leerkrachten.

© Nationale Onderwijsgids