Normal_juf_uitleg_leerling_kind_les_school

De godsdienstlessen op de basisschool en middelbare school mogen van veel ouders verdwijnen. Dat blijkt uit de resultaten van het jaarlijkse Nationale School Onderzoek, een initiatief van het AD. Op de vraag welk vak uit het onderwijsaanbod geschrapt mag worden, gaf een kwart van de ondervraagde ouders 'godsdienst / levensbeschouwing' als antwoord. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad.

Het Interkerkelijk Overleg in Schoolzaken (IKOS) reageert geschrokken op deze uitkomst. “We moeten er alles aan doen om meer draagvlak voor godsdienst te creëren bij ouders, scholen én leraren”, zegt Anneke van Wijngaarden van de organisatie.

Van Wijngaarden is zelf godsdienstleerkracht en weet dat ze daarmee een minderheid is in het docentenkorps in Nederland. Op scholen voor bijzonder onderwijs is godsdienstles verplicht. In het openbaar onderwijs moeten scholen inventariseren of ouders willen dat het vak gegeven wordt maar vaak gebeurt dat niet, zegt Van Wijngaarden. Scholen vinden dat “te veel rompslomp” of concluderen dat ouders humanistisch onderwijs prefereren, aldus de docente. Van Wijngaarden pleit echter voor een vakleerkracht godsdienst, ook op openbare scholen.

Godsdienst is niet het enige vak dat van ouders wel mag verdwijnen. Voor het primair onderwijs scoorde het vak 'drama' hoger en voor het voortgezet onderwijs zien veel ouders het nut van klassieke talen niet in. Dat godsdienstles ook hoog scoort vindt de Vereniging Openbaar Onderwijs begrijpelijk. “Er gaan nu eenmaal steeds minder Nederlanders naar de kerk”, zegt woordvoerder Michiel Jongewaard.

© Nationale Onderwijsgids