Normal_refugee_children_from_syria_at_a_clinic_in_ramtha__northern_jordan__9613477263_

De PO Raad gaat op zeer korte termijn om tafel met de Rijksoverheid en andere partijen om over de grote toestroom van vluchtelingenkinderen te praten. Eerder deze week luidde de PO Raad de noodklok omdat veel basisscholen niet het onderwijs kunnen bieden waar asielkinderen recht op hebben. Met de betrokken partijen zoals COA, de onderwijsvakbonden, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en andere sectorraden van het onderwijs gaat de PO Raad een Regieteam Asielkinderen vormen om gezamenlijk te zorgen voor een goede ondersteuning van deze groep kinderen. Dit meldt de PO Raad. 

Op dit moment huisvesten asielzoekerscentra in heel Nederland zo'n 5500 kinderen in de basisschoolleeftijd en dat aantal zal naar verwachting nog fors toenemen de komende tijd. Veel basisscholen zijn niet voorbereid op de grote toestroom van asielkinderen. De Raad waarschuwt dat er binnen een maand serieuze problemen zullen ontstaan. Zo dreigt er een tekort aan schoollocaties, gespecialiseerde (NT2-)leerkrachten en lespakketten.

Het Regieteam beperkt zich echter niet tot het aanpakken van de onderwijsproblematiek. De vluchtelingenkinderen hebben in brede zin ondersteuning nodig, waaronder jeugdhulp en traumaverwerking, huisvesting en vervoer. Ook op die gebieden waarschuwen betrokken organisaties voor knelpunten. Met het Regieteam Asielkinderen wil de PO Raad op al deze gebieden tot een adequate oplossing komen. Een gemandateerde centrale regisseur moet het Regieteam gaan leiden.

© Nationale Onderwijsgids