'Voer zwemles op de basisschool weer in, er zijn teveel jonge drenkelingen'

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) wil dat alle gemeenten van Nederland zwemlessen op scholen weer in gaan voeren. Op dit moment krijgt een kwart van alle schoolgaande kinderen op basisscholen regelmatig zwemlessen. Dat meldt De Telegraaf. 

NRZ-directeur Titus Visser wil dat dit honderd procent van de schoolgaande kinderen wordt. “We zijn nu eenmaal een waterland en daarbij bestaan grote gevaren. Die kun je inperken als je kinderen vaardigheden bijbrengt die ze kunnen gebruiken als ze onverwacht te water raken.”

Verdrinkingen in 2022 

Visser reageert daarmee op de cijfers van het CBS over het aantal verdrinkingen in 2022. Dat waren 73 mensen in open water, of in en om het huis die daar om het leven kwamen. Het waren er wel 7 minder dan in 2021, maar toen bleven veel Nederlanders vanwege corona tijdens de vakantie thuis.

Migranten 

Een grote risicogroep zijn, naast ouderen, migranten die niet zijn opgegroeid met water. Bij kinderen onder de 10 jaar die in Nederland geboren zijn met een niet-Europese herkomst is het verdrinkingsrisico drie keer hoger. Het schoolzwemmen is een grote factor geweest voor het aantal dalende slachtoffers. Eind jaren zestig werd schoolzwemmen bijna overal gegeven en toen kwam er ook een daling in het aantal slachtoffers.

“Mensen met een migratieachtergrond lopen een groter risico om te verdrinken. Vooral bij kinderen en jongeren met een niet-westerse achtergrond is sterfte door verdrinking ruim negen tot tien keer zo hoog als onder tieners met een Nederlandse achtergrond”, aldus Visser. Het NRZ heeft dan ook voor gemeenten een handreiking zwemveiligheid gemaakt met daarin praktische tips en adviezen. “Ook met het COA zijn we een samenwerking aangegaan en bieden we nieuwkomers tot 35 jaar zwemlessen aan.”


Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk