Logo_fnv

Het ledenparlement van de FNV heeft maandagavond uitgesproken dat de FNV bonden terecht niet hebben onderhandeld en getekend voor het onderhandelaarsakkoord dat er nu ligt voor zeven cao’s in de overheids- en onderwijssector (rijk, politie, defensie, primair onderwijs, voorgezet onderwijs, MBO en rechterlijke macht). 600 duizend mensen vallen onder deze cao’s. Dat meldt FNV.

Het ledenparlement vindt het niet aanvaardbaar dat een deel van de pensioenpremie van 2,8 miljoen mensen die bij pensioenfonds ABP zijn aangesloten, wordt gebruikt om zeven cao-conflicten op te lossen. De gevolgen voor de pensioenopbouw van deze 2,8 miljoen deelnemers zijn niet duidelijk. Daarbij komt, dat zij –of hun vertegenwoordigers- niet zijn betrokken bij de oplossing die het kabinet nu voorstaat.

Het kabinet en drie centrales voor overheidspersoneel hebben een onderhandelaarsakkoord getekend, waarin de nadruk is gelegd op een loonsverhoging van 5,05 procent. Feitelijk is dit 4,25 procent, want 0,8 procent was vorig jaar al toegezegd. Daarnaast komt 1,4 procent uit de pensioenen: 1 procent uit de herstelpremie, die nodig is om pensioenen op termijn weer te indexeren, en 0,4 procent uit de overgang van loon- naar prijscompensatie. Totaal 1,4 procent is dus een sigaar uit eigen doos, vindt de FNV. Het kabinet biedt dus feitelijk 2,85 procent echte loonsverhoging over 6 jaar. Er was al 4 jaar een nullijn in de overheidssectoren.

Het ledenparlement steunt de ACOP (centrale van overheidspersoneel waar de betrokken FNV bonden en sectoren bij zijn aangesloten) samen met alle andere betrokkenen om juridisch te onderzoeken of het onderhandelaarsakkoord houdbaar is. Ook de acties die nodig zijn kunnen op unanieme instemming van het ledenparlement rekenen.

© Nationale Onderwijsgids