Normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

Er is een initiatiefvoorstel ingediend voor de wettelijke verankering van de financiering van godsdienstig en levensbeschouwelijk onderwijs in openbare basisscholen. Dit voorstel is ingediend door de Tweede Kamerleden Loes Ypma van de PvdA en Joël Voordewind van de ChristenUnie. Dat meldt de Vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen (VOS/ABB).

De twee Kamerleden stellen voor om de bekostiging van godsdienstig en levensbeschouwelijk vormingsonderwijs op te nemen in een artikel van de Wet op het primair onderwijs. Wettelijke verankering zou de sector meer zekerheid en continuïteit bieden dan een jaarlijkse subsidiepost. “Een subsidie die een structurele functie heeft, kan niet blijvend berusten op enkel een subsidie”, is de toelichten van de twee Kamerleden.

Volgens Ypma en Voordewind is godsdienstig en levensbeschouwelijk onderwijs in de openbare school een belangrijke aanvulling op de verplichting om in haar onderwijs ieders levensbeschouwing of godsdienst te respecteren. Ook zou dit de toegankelijkheid voor ieder kind borgen. Het wetsvoorstel is nu eerst voor advies naar de Raad van State, daarna wordt het in behandeling genomen door de Tweede en Eerste Kamer.

© Nationale Onderwijsgids