Normal_kapstok_school_kleuterklas_jassen_rugzak

Ouders krijgen meer inspraak bij dreigende sluiting scholen. Zo krijgen de ouders meer mogelijkheden om het sluiten of fuseren te voorkomen. Staatssecretaris Dekker kondigt in een conceptbrief aan de Tweede Kamer maatregelen aan die ouders en dorpsgemeenschappen meer inspraak moeten opleveren. Dit meldt de NOS. 

De wens voor meer inspraak is er al bij ouderverenigingen en Kamerleden die kleine scholen willen behouden. Schoolbesturen zouden de afgelopen jaren vaker ervoor kiezen om een school te laten fuseren of op te heffen door het dalende leerlingenaantal. Per jaar nam het aantal leerlingen op de basisscholen met 20.000 af, waardoor ruim honderd scholen dicht gingen. Dekker benadrukt dat de aangekondigde maatregelen niet met terugwerkende kracht ingaan.

Ouderverenigingen richtten de Kleine Scholen Coöperatie en de Stichting Behoud Kleine Scholen op. Verdere sluiting van scholen moesten hiermee voorkomen worden en moesten bestaande kleine scholen toch bestaansrecht krijgen. Doel van de partijen was om kleine scholen te redden door ze af te splitsen van schoolbesturen. In clusters van zeven scholen zouden ze gezamenlijk minimaal 200 leerlingen hebben en daarmee genoeg financiering om open te blijven. Echter, de NCOR, een adviesorgaan van het ministerie van Onderwijs, concludeerde eerder dit jaar dat deze vorm juridisch gezien niet kan.

Staatssecretaris Dekker zorgt dat deze vorm van samenwerking nu wel mogelijk is. Hiervoor wil Dekker in de Wet medezeggenschap op scholen laten opnemen dat de medezeggenschapsraad (MR) van een school altijd de achterban moet raadplegen bij een voorgenomen fusie of sluiting. Wanneer de MR het niet met de plannen eens is, kan deze naar de Landelijke Commissie Geschillen stappen, wat ertoe kan leiden dat een sluiting of fusie niet doorgaat. Ook komt de staatssecretaris met een wetswijziging die het mogelijk maakt dat scholen met een andere achtergrond mogen samenwerken. Als de Tweede Kamer akkoord gaat met de maatregelen, kunnen ze nog dit jaar van kracht worden.

© Nationale Onderwijsgids