Logo_download__4_

Het Fries Museum is de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2015 en wint daarmee een bedrag van € 100.000. Het Fries Museum werd door de vakjury genomineerd, omdat het museum er op krachtige wijze in geslaagd is de Friese identiteit bij een breed publiek over het voetlicht te brengen. "De prijs zetten we natuurlijk in voor de Friese cultuur, in een bijzonder project gaan we de Friezen actief betrekken bij hun eigen geschiedenis", aldus Saskia Bak, directeur van het museum. De prijs werd uitgereikt aan de vooravond van de Nationale Museumweek (18 tot en met 26 april). Dit meldt de Museumvereniging. 

Het museum liet met 40,1% van de stemmen de andere genomineerden, het Zeeuws Museum (32,3%) en het Amsterdam Museum (27,6%), achter zich. Dit jaar stemde een recordaantal van 71.469 mensen op de drie genomineerde musea. “Hiermee is de Museumprijs een van de grootste publieksprijzen in Nederland”, aldus Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is een van de grootste culturele publieksprijzen van Nederland. 

Dit jaar werd de prijs uitgereikt aan het streek- of stadshistorisch museum dat het verhaal van de stad of streek op de meest aantrekkelijke manier weet te vertellen, en zo een breed publiek weet aan te spreken. Het Fries Museum werd door de vakjury genomineerd, omdat het museum er op krachtige wijze in geslaagd is de Friese identiteit bij een breed publiek over het voetlicht te brengen. De presentatie van de collectie is vernieuwend en origineel door bijzondere combinaties van herkenbare en minder bekende verhalen, een zeer mooie mix van statische, esthetische en verhalende presentatievormen en door een optimale vermenging van kunst en geschiedenis. "De prijs zetten we natuurlijk in voor de Friese cultuur, in een bijzonder project gaan we de Friezen actief betrekken bij hun eigen geschiedenis," zo laat de directrice van het museum weten.
 
Het Fries museum heeft een afdeling educatie die educatieve arrangementen voor klassen uit het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs, het mbo en het hbo organiseert. Klik hier voor meer informatie. 
 
© Nationale Onderwijsgids