Normal_basisschool_klas_kinderen

(Novum) - Zo'n 1200 scholieren in Parkstad Limburg kunnen na de herfstvakantie meedoen aan activiteiten in en rond school die hun gezondheid verbeteren. Daarbij bieden vier basisscholen de mogelijkheid om vanaf 07.30 uur te ontbijten, tijdens de pauzes te sporten, en na de lessen tot 19.00 uur mee te draaien met sport- en cultuuractiviteiten. Het gaat om een vier jaar durend proefproject, dat ruim 20 miljoen euro kost.

Het project is ook onderdeel is van een groot wetenschappelijk onderzoek naar gezondheid en school. Het lesprogramma wordt aangepast aan het bioritme van de kinderen: Geen moeilijke rekensommen direct na aanvang van de lessen, maar eerst iets lichters.

Doordat kinderen vanaf 07.30 uur tot 19.00 uur aan activiteiten kunnen meedoen, krijgen de ouders de kans om te werken, werd vrijdag toegelicht tijdens een presentatie van het project Gezonde Basisschool van de Toekomst in Maastricht.

"Buitenschoolse opvang is op veel plaatsen in Nederland mogelijk, maar in dit proefproject worden school, opvang, voeding, beweging en cultuur volledig gentegreerd. Zo'n 80 procent van de ouders wil eraan meedoen", aldus directeur Andrew Simons van scholenkoepel Movare.

"We gaan kinderen niet alleen gezond laten ontbijten en lunchen. We geven tegelijkertijd uitleg over wat ze eten en waarom juist dat", zei Simons.

Parkstad is volgens de Universiteit Maastricht de meest ongezonde regio van Nederland, met de meeste hart- en vaatziekten, kanker, suikerziekte en obesitas. Het project wordt vier jaar lang begeleid door dertig wetenschappers van de Universiteit Maastricht.

Twee scholen draaien mee in het volledige programma, twee andere doen alleen mee met het beweegpakket, dus zonder voeding.