Normal_kinderen_sport_sportdag

De Polsstok uit Amsterdam van Stichting Bijzonderwijs is bekroond tot de sportiefste basisschool van Nederland. In totaal waren acht basisscholen genomineerd vanwege hun vooruitstrevende beleid op het gebied van sport en beweging in en rondom de school. De verkiezing werd voor de zesde keer georganiseerd door de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) in samenwerking met NOC*NSF en de Academie voor Lichamelijke Opvoeding van de Hanzehogeschool Groningen. Dit meldt de PO-Raad.

De Amsterdamse school De Polsstok zou een schoolvoorbeeld zou voor andere scholen, vanwege hun stimulerende beleid op het gebied van sport en bewegen. De school werkt hierbij samen met diverse partners, zoals sportverenigingen. Mocht in de wijk wat ontbreken aan het sportaanbod, dan zet de school dit vervolgens zelf op.

Afgelopen woensdag is ook de Staat van de Leerling gepresenteerd. Hieruit blijkt dat scholieren zelf graag meer willen sporten en bewegen en een gezondere leefstijl willen. Zo willen ze vaker in de buitenlucht les hebben en vinden ze dat hun leraren sportief moeten zijn. De scholieren zouden ook wensen dat ze de natuur meer mogen bestuderen en beleven en willen meer leren over pesten. 

In januari is het Plan van aanpak bewegingsonderwijs naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin wordt ingegaan op het in het Bestuursakkoord overeengekomen doel om in 2017 iedere basisschoolleerling minimaal twee uur bewegingsonderwijs per week moet krijgen. Dit moet wel gegeven worden door een bevoegde leerkracht. De Po-Raad geeft aan dat scholen ook gestimuleerd worden om een Gezonde School te worden via de Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl. 

© Nationale Onderwijsgids