Normal_kinderen_les_tekenen_spel_klas

Vorig jaar steeg het aantal (zeer) zwakke basisscholen in Drenthe. In 2009 waren er 38 (zeer) zwakke basisscholen in Drenthe, in 2013 waren dit er zes, maar vorig jaar is het weer gestegen naar tien. Uit de Drentse Onderwijsmonitor 2014 blijkt dat het voor sommige basisscholen moeilijk is om de kwaliteit vast te houden. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

In 2009 werd de noodklok geluid, het Drentse basisonderwijs zou toen in een dieptepunt verkeren. Maatregelen moesten ertoe leiden dat er in 2014 geen enkele ondermaatse school meer zou zijn in de provincie. Dit doel is niet behaald, een aantal scholen in Borger-Odoorn, Emmen en Hoogeveen haalde niet de minimumkwaliteit.

Opvallend is dat basisschoolleerlingen in Zuidwest-Drenthe lagere schooladviezen krijgen dan in andere plaatsen in de provincie. Eenmaal op de middelbare school stromen de leerlingen vaak door naar een hoger niveau. In Zuidoost-Drenthe is het juist andersom. Basisscholen geven daar vaak te hoge adviezen, waardoor de leerlingen naar een lager niveau moeten.

Het jaar 2014 was wel een goed jaar voor de provincie. Een aantal scholen deed het uitstekend, zo kregen twee scholen, in Hoogeveen en Gieten, het predicaat excellent van het ministerie. Drenthe heeft ook een eigen excellentietraject, hierin kregen zestien basisscholen vorig jaar de stempel excellent. 

© Nationale Onderwijsgids