Normal_leerling

De regionale afspraken over de overgang van primair naar voortgezet onderwijs voldoen niet altijd aan de nieuwe regelgeving. Het is daarom beter voor de leerlingen dat het schooladvies centraal staat bij de toelating. Dit heeft echter wel gevolgen voor de gemaakt afspraken over de procedures rond de overstap van leerlingen. Dit meldt de PO-Raad. 

 
De basisscholen hebben eigen richtlijnen en inzichten om het schooladvies vast te stellen. Scholen voor primair en voortgezet onderwijs mogen overleggen over een leerling, maar het schooladvies van de basisschool is en blijft bindend. Dat houdt in dat de vo-school de leerling niet lager kan plaatsen, tenzij ouders daar expliciet om verzoeken. Hoger plaatsen mag wel. Een schooladvies moet bekeken worden als de uitkomst van de eindtoets hoger is dan het schooladvies. 
 
De leerlingen van groep 8 krijgen dit jaar in april een verplichte eindtoets. Een basisschool kan hiervoor kiezen uit drie toegestane eindtoetsen. In veel regio's gebruiken ze hiervoor de centrale eindtoets van de overheid. De andere toetsen, Route 8 en IEP, zijn aangewezen door de staatssecretaris. Het schoolbestuur maakt in overleg met de school uiteindelijk zelf de keuze. 
 
Het is voor het primair onderwijs niet verplicht een enkelvoudig advies te geven, dit mag ook dubbel zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat een dubbel advies, bijvoorbeeld vmbo-t/havo, vaak terecht is. 
 
© Nationale Onderwijsgids