Normal_school_overblijven_opvang_kinderen_po

Het is voor de wet toegestaan om voor groep 1 en 2 op de basisschool een continurooster in te voeren in plaats van de reguliere lestijden. Dat betekent dat kinderen bijvoorbeeld maar vier dagen naar school gaan en de vijfde dag (deels) vrij hebben. De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) krijgt veel vragen van scholen over het continurooster en heeft daarom een handreiking samengesteld voor schoolleiders en medezeggenschapsraden. Dit meldt de VOO.

Het continurooster wint aan populariteit onder scholen. Door de lesdagen te verlengen kunnen scholen leerlingen de woensdag- of vrijdagmiddag vrij geven. Ook het vijf-gelijkedagenmodel is een mogelijkheid, waarbij alle schooldagen even lang zijn. De VOO ontvangt via de Helpdesk veel vragen over de mogelijkheden om met de lestijden te schuiven en heeft daarom een handreiking geschreven over het continurooster.

In de wet op het primair onderwijs is het toegestaan om voor de jongste leerlingen een dag minder in te roosteren. Vanaf groep 3 is een schoolweek van vijf dagen verplicht. Leerlingen moeten in acht jaar tijd minstens 7520 uur onderwijs krijgen. Ook moeten scholen de onderwijstijd evenwichtig over de dag en het jaar verdelen.

Leden van de VOO kunnen de handreiking over het continurooster gratis aanvragen via helpdesk@voo.nl

© Nationale Onderwijsgids