Vanwege onderzoek Onderwijsinspectie stapt rector Eric van 't Zelfde op

Eric van 't Zelfde, bekend van het NTR-programma Dream School, stapt op bij het Drachtster Lyceum, de school waar hij als rector werkt. Aanleiding is een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs naar de gang van zaken op de middelbare school. De scholengroep Singelland, waar het lyceum in Drachten onder valt, bevestigt een bericht van de Leeuwarder Courant. Van 't Zelfde had een hoogoplopende ruzie met de medezeggenschapsraad.

De bestuursvoorzitter van Singelland, Pieter Schram, zegt dat Van 't Zelfde "goed op weg was om het onderwijs op orde te brengen" en dat hij zijn vertrek daarom betreurt. "Ik vind het vooral zeer ernstig, verwerpelijk en triest dat iemand door anonieme bronnen persoonlijk zo beschadigd wordt. Die persoonlijke aanvallen schaden ook het Drachtster Lyceum en iedereen die zich daarmee verbonden voelt."

Dream School 

In Dream School helpt Van 't Zelfde schoolverlaters om weer te gaan leren. Hij maakt dat programma samen met kickbokser Lucia Rijker. Eerder leidde hij middelbare scholen in Rotterdam, Gorinchem en het Noord-Hollandse Laren. Sinds begin dit jaar stond hij aan het roer van het Drachtster Lyceum. Hij moest daar orde op zaken stellen.

Nieuw lesrooster 

De ruzie met de medezeggenschapsraad zou zijn begonnen toen Van 't Zelfde een nieuw lesrooster wilde invoeren, buiten de medezeggenschapsraad om. Toen de raad zich daartegen uitsprak, zou de rector de leden ervan hebben beschuldigd dat ze een mes in zijn rug hebben gestoken en dat ze hem voor de voeten lopen. Ook zou hij de raad hebben willen schorsen en zou hij hebben gedreigd kritische medewerkers te ontslaan. Volgens Schram was "de discussie over noodzakelijke veranderingen verworden tot een machtsstrijd tussen een kleine groep docenten en de school".

Zestien meldingen over de ruzie 

De Inspectie van het Onderwijs kreeg zestien meldingen over de ruzie op school. Na enkele gesprekken met betrokkenen concludeerde de inspectie dat er reden was voor een onderzoek, omdat de kwaliteit van het onderwijs in het gedrang zou kunnen komen.

Door: ANP