Normal_basisschool_kinderen

Tegen de verwachting in is de etnische segregatie in de primair onderwijs de laatste jaren licht gedaald. Volgens het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum komt dit vooral door experimenten in de twaalf grote steden. Maar als scholen en overheden niet blijven strijden tegen segregatie dan zal de tweedeling de komende jaren snel groeien, waarschuwt Forum. Dit meldt Trouw.

Eerder onderzoek van Forum in 2009 toonde aan dat sinds 1997 autochtone en allochtone leerlingen steeds vaker gescheiden naar school gaan. In de twaalf grote steden van ons land werden toen projecten opgestart om de segregatie tegen te gaan. Op twee derde van de 315 scholen die meededen aan de pilot, lukte het om een evenwichtiger verdeling in etniciteit te krijgen.

Volgens Forum is aandacht voor het thema belangrijk. Meer bewustwording leidt ertoe dat scholen hun aannamebeleid aanpassen en dat ouders anders gaan nadenken over hun schoolkeuze. Het Kohnstamm Instituut voor onderzoek van opvoeding en onderwijs waarschuwde vorig jaar echter dat veel scholen en gemeenten niet meer bezig zijn met het thema. Hoewel het wettelijk verplicht is,  hebben veertig procent van de gemeenten daarover geen overleg meer met de scholen.

Ook schoolbestuurders vinden het een lastig onderwerp. Ze vinden tweedeling in het basisonderwijs onwenselijk maar wijzen ook op de vrije schoolkeuze van ouders. Ander onderzoek toont juist aan dat ouders in principe de voorkeur geven aan gemengde scholen.

“De pilots tonen aan de dat we de segregatie kunnen bestrijden”, zegt Zeki Arslan van Forum. “Maar de stekker is er inmiddels uit, het ministerie ziet geen rol meer voor zichzelf in de aanpak van segregatie. We zijn heel hard op de terugweg naar een verzuilde samenleving.”

© Nationale Onderwijsgids