Angst voor kansenongelijkheid door nieuwe bekostiging middelbare scholen

Minister Slob heeft plannen om de bekostiging van middelbare scholen te vereenvoudigen. Verschillende profielorganisaties waarschuwen echter dat door de plannen de segregatie en kansenongelijkheid binnen het onderwijs nog verder toenemen. Dit meldt Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS).

In de huidige situatie krijgen brede scholengemeenschappen meer geld per leerling dan categorale scholen. Slob wil dit nu gelijk trekken in het wetsvoorstel hierover.
 

Plannen leiden tot meer kansenongelijkheid

De profielorganisaties Verus, VGS en VOS/ABB zijn echter bang dat deze plannen ten koste gaan van de kansengelijkheid in het onderwijs. Het wetsvoorstel stimuleert namelijk de trend om het voortgezet onderwijs meer categoraal in te richten, terwijl brede scholen de doorstroom tussen de verschillende schoolsoorten bevorderen en zo bijdragen aan kansengelijkheid. 
 
De Tweede Kamer gaat binnenkort in debat met minister Slob over dit onderwerp. De organisaties roepen de Kamer daarom op om brede scholengemeenschappen financieel te blijven te steunen in de strijd tegen kansenongelijkheid.
 
Door: Nationale Onderwijsgids